sâmbătă, 1 martie 2014

Cand mergem cu copilul la psihoterapeut

Cand mergem cu copilul la psihoterapeut?


Cand copilul este foarte racit, il ducem la medic pentru o consultatie. Apoi ii dam niste siropuri  si el se simte mai
bine. Situatia este sub control si respiram usurati. Ca sa evitam pe viitor racelile puternice, avem grija sa-i asiguram copilului o alimentatie
bogata in vitamine, activitati sportive, de preferat in aer liber, si sa fie imbracat adecvat.

Dar, uneori, copiii (ca si adultii) au necazuri care nu pot fi recunoscute la fel de usor precum raceala puternica.  Este vorba despre necazurile cu emotiile. Iata cateva dintre acestea:
-copiii sunt foarte timizi si nu se simt suficient de confortabil pentru a vorbi cu familia, cu prietenii sau cu profesorii lor;
-ei simt teama astfel incat nu pot dormi, nu se pot distra sau nu se pot bucura de scoala;

-trec prin stari de tristete sau de durere;
-ei au probleme mari acasa si la scoala din cauza ca simt prea multa furie.
Cum identificam necazurile cu emotiile la copii?
Observand comportamentul copiilor nostrii.
Fiind curiosi sa aflam ce preocupari au, cine sunt prietenii lor, care sunt jocurile lor preferate,  care le sunt obiceiurile
alimentare, rezultatele scolare, cum isi petrec timpul liber, care este relatia lor cu profesorii, cu colegii, cum fac fata sarcinilor de zi cu zi, cum dorm.

Incercand sa ne intelegem copilul, sa-l cunoastem, sa vadem lumea prin ochii lui.

Poate fi greu sa diferentiem semnele unei probleme la nivel psihic de un comportament normal al copilului daca gandim ca este firesc, de exemplu, ca acesta:
- sa fie foarte izolat si fara interes in a fi cu prietenii și a avea activități de care altadata se bucura;
- sa fie excesiv de temator fara un motiv;
- sa aiba adeseori cosmaruri;
- sa aiba ganduri de suicid;
- sa-si piarda brusc pofta de mancare;
- sa-i fie excesiv de frica sa nu se ingrase;
- sa se planga deseori de boli fizice;
- sa afiseze semne de comportament violent, agresiv;
- sa consume droguri sau alcool.

Mai mult, dificultatea in identificarea semnelor unei probleme psihice este si mai accentuata cand la parinti apare teama legata de stigmatizare ca urmare a unei posibile boli psihice a copilului sau legata de utilizarea anumitor medicamente sau de costul eventualului tratament. In astfel de situatii este recomandabil pentru parinti sa solicite ingrijire pentru copil si chiar pentru ei insisi. Cu un sprijin profesionist intr-o astfel de perioada, problemele sunt mai usor de purtat. Psihoterapia rezolvă problemele de adaptare ale copiilor precum şi consilierea membrilor familiilor acestora, oferind un suport cert şi o nouă rezolvare a problemelor curente din viaţa de zi cu zi.

Pentru a stabili un diagnostic, medicul curent al copilului recomanda evaluarea acestuia de catre unul sau mai multi specialisti, dupa caz, cum ar fi  medicul psihiatru, psihologul sau psihoterapeutul.

Care sunt optiunile de tratament ?
Cand copilul nostru are necazuri cu emotiile, o solutie potrivita este tratamentul psihoterapeutic. Acest tratament nu include medicatie.

Multi copii au nevoie de ajutorul unui psihoterapeut pentru a-si intelege emotiile,  uneori foarte intense, si pentru a face fata situatiilor dificile prin care trec. Psihoterapeutul poate sa ii invete pe copii cum sa se elibereze de furie,  cum sa se relaxeze atunci cand simt teama, cum sa capete incredere in ei insisi si sa se bucure de viata. Un psihoterapeut ajuta, de asemenea, copiii care trec prin situatii familiale dificile – cum ar fi divortul parintilor, moartea cuiva apropiat sau o problema grava de sanatate si ii ajuta pe copii sa se vindece atunci cand acestia au trecut prin situatii cum ar fi abuz, violenta sau un dezastru.

Psihoterapia ii ajuta pe copii sa-si cunoasca calitatile si de asemenea, sa se simta mandri de ceea ce deja fac bine.Optand pentru psihoterapie, copiii beneficiaza de metode de educaţie pozitivă  ce ii ajuta sa facă faţă problemelor specifice varstei lor.

In cazul in care problemele de sanatate mintala impun, o solutie potrivita poate fi tratamentul medicamentos. Medicul psihiatru este cel care ar putea recomanda copilului, anumite medicamente – cum ar fi stimulatoare, antidepresive, medicamente impotriva anxietatii sau antipsihotice.Indiferent de metoda aleasa (psihoterapie, medicatie sau ambele) este foarte important sa va informati ce ar putea sa functioneze cel mai bine pentru copil, inclusiv care sunt riscurile sau beneficiile medicamentelor recomandate.

Ce se intampla in cabinetul unui psihoterapeut? Cum  ii explicam copilului?
Psihoterapeutul te intampina si este prietenos cu tine. Nu exista injectii si nu esti supus unor proceduri medicale. In
schimb stai confortabil si ai o conversatie si, de cele mai multe ori, desenezi, modelezi plastilina, lut sau te joci cu jucarii, nisip, sau alte obiecte de joaca. Terapeutul tau iti poate spune povesti, iti poate pune intrebari sau se poate juca cu tine, aceste lucruri ajutand-l pe el sa inteleaga mai multe despre cum te simti tu si cum gandesti. Cand terapeutul asculta si intelege prin ceea ce treci, el te poate ajuta sa faci fata situatiei, sa te simti sprijinit si mai increzator in viitorul tau.

El te poate invata si cum sa te intelegi mai bine cu colegii, cu profesorii sau cu familia, cum sa comunici, sa iti astepti randul intr-o conversatie, pana ce poti vorbi sau sa ii asculti mai bine pe ceilalti, cum sa obtii rezultate mai bune la scoala, sa fii mai atent in clasa, in timpul orelor, cum sa iti stabilesti obiective sau sa alcatuiesti un program de alimentatie sanatoasa, exercitii fizice si somn suficient.

La prima vizita, mami si tati vin cu tine si intreaga familie participa impreuna la discutia cu terapeutul. Parintii ajuta in
a explica situatia si ceea ce tu ai nevoie. La vizitele urmatoare, parintele care te insoteste poate astepta in sala de asteptare in timp ce  tu vorbesti cu terapeutul. Ca lucrurile sa fie mai bune pentru tine s-ar putea ca tu sa ai intalniri cu terapeutul tau in fiecare saptamana, pentru o vreme, fiecare intalnire fiind de aproximativ 50 de minute, pana cand munca voastra impreuna sa fie terminata. Uneori, la anumite intervale de timp, este posibil sa fie de ajutor
o reunire a tuturor membrilor familiei (mama, tata, frati) in cabinet  pentru o discutie cu psihoterapeutul.

Dragi copii si parinti, sa cerem ajutor este inteligent.
Problemele vin in viata de zi cu zi a fiecaruia, fie ca suntem copii sau adulti. Uneori, avem posibilitatea sa ne rezolvam problema pe cont propriu,  dar alteori problema e mult prea mare pentru a o putea gestiona singuri si este in folosul nostru sa cerem ajutorul unui terapeut.

Ori de cate ori avem o problema, este inteligent sa ne ocupam de ea.

www.psihoo.ro/Daniela Dumitru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu