sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Terapie cognitiv comportamentala

Terapie cognitiv comportamentala


As vrea sa am cate un leu pentru fiecare data cand am auzit pe cineva facand un comentariu negativ despre mine, despre ceilalti, despre ei insisi. Ultimul lucru este cel mai rau. M-as putea pensiona cu banii astia.
Treaba e ca viata poate fi cu mult mai buna pentru multi oameni daca si-ar descoperi gandurile negative si le-ar inlocui cu unele pozitive.
Gandirea negativa, in splendoarea tuturor formelor are un mod de a intra in conversatiile si gandirea noastra fara sa observam. Cheia catre succes, in opinia mea este de a invata sa localizam aceste ganduri si sa la zdrobim ca pe niste gandaci. Apoi inlocuieste-le cu unele pozitive. Vei observa o diferenta foarte mare in ori ce faci.
Dupa cum a spus Dalai Lama, “Calea pentrua a preveni gandurile negative si emotiile distructive este de dezvolta opusul, emotii pozitive care sunt mult mai puternice.”

Zece pacate mortale si ganduri negative

1. O sa fiu fericit odata ce o sa am o anumita suma de bani
Problema: Daca te gandesti ca nu poti fi fericit pana nu ajungi intr-un anume punct sau pana nu ajungi la un anume venit sau sa ai o anumita casa, masina etc, nu vei fi niciodata fericit. Aceste scopuri sunt iluzorii. Odata ce vom ajunge sa avem acele lucruri, vom vrea mai mult.
Solutia: Invata sa fii fericit cu ceea ce ai, unde esti si cu cine esti in acest moment. Fericirea nu trebuie sa fie nu stiu ce stare la care vrem sa ajungem – poate fi gasita chiar acum. Invata sa numeri binecuvantarile si sa vezi lucrurile pozitive din jurul tau. Poate suna simplist, dar functioneaza.
2. As vrea sa fiu ca o anume persoana
Problema: N-o sa fim niciodata draguti, talentati, bogati ca ceilalti. Intotdeauna va fi cineva mai bun daca e sa cauti mai bine. Asadar, daca ne comparam cu altii, ne vom simti mereu rau cu noi insine. Nu este o modalitate de a fi fericiti.
Solutia: Opreste-te din a te compara cu ceilalti si uita-te la tine – la punctele tale forte, realizarile tale, succesele tale, cat de mici ar fi. Ce iti place la tine? Invata sa iti placa ceea ce esti, acum, nu ceea ce vrei sa devii. Este ceva bun in fiecare dintre noi.

3. Vazandu-i pe ceilalti cum au succes ma fac gelos si revoltat
Problema: In primul rand, aceasta presupune ca doar un numar mic de oameni pot avea succes. In realitate, multi oameni pot avea succes – in diferite moduri.
Solutia: Invata sa admiri succesul altora si sa inveti din el, sa fii fericit pentru ei prin a empatiza cu ei si a intelege cum e sa fii ca ei. Apoi intoarce-te si uita-te la tine – poti avea succes si tu in ceea ce alegi sa faci. Si chiar mai mult, deja ai succes. Nu te uita doar la cei de deasupra ta pe scara sociala, dar si la cei de sub tine – sunt milioane de oameni care sunt intr-o situatie mai dificila decat tine, oameni care nu pot citi nici acest articol macar sau care nu au un computer. Din punctul lor de vedere, tu ai un succes enorm.
4. Sunt un esec – se pare ca nu pot face nimic bine
Problema: Toti sunt un esec, daca te uiti la ei din anumite puncte de vedere. Toti au esuat, de multe ori, in multe lucruri. Si eu am esuat de multe ori cat nici nu le pot numara.  Oricum, uitandu-te la esecurile tale te fac sa te sa te simti rau. Gandindu-te in acest mod, vom avea o imagine negativa despre noi si nu vom inainta de-acolo.
Solutia: Uita-te la succesele tale si ignora esecurile. Uita-te la ultima luna, sau ultimii 5 ani. Si invata sa iti amintesti succesele. Daca intampini dificultati facand asta, scrie un jurnal, pe hartie sau online. Scrie-ti succesele in fiecare zi sau saptamana. Cand te uiti in spate la ceea ce ai realizat, peste un an, vei fi uimit. Este un simtamant pozitiv extraordinar.
5. Voi castiga orice ar fi – sunt mai bun decat el. Si nu il voi ajuta nici in ruptul capului sa aiba succes – s-ar putea sa ma invinga
Problema: Competitia pleaca de la premiza ca este putin aur si trebuie sa pun mana pe el inaintea celuilalt. Aceasta gandire ne face lacomi, tradatori. Incercam sa ne cataram pe oameni pentru a avea succes din cauza simtamantului de competitie. De exemplu, daca un blogger vrea sa aiba mai multi membri decat altul, nu va pune niciun link catre blog-ul celuilalt. Oricum, cine spune ca membrii mei nu pot fi si ai tai? Oamenii se pot inscrie in mai mult decat un singur blog.
Solutia: Invata sa vezi succesele ca ceva ce poate fi impartit si invata ca daca ne ajutam reciproc putem avea o sansa mai buna de a avea succes. Doi oameni care lucreaza catre un scop comun sunt mai buni decat doi oameni care se bat intre ei pentru a ajunge la acel scop. Incearca sa gandesti in termeni de abundenta decat de saracie.
6. De ce mi se intampla mie mereu toate lucrurile rele?
Problema: Lucruri rele se intampla oricui. Daca ne concentram asupra lor, ne vor frustra si vom decadea.
Solutia: Observa lucrurile rele ca pe o parte din fluxul si refluxul vietii. Suferinta este o parte din conditia umana – dar trece. Toate durerile dispar eventual. Nu le lasa sa te tina pe loc. Nu te concentra pe lucrurile rele, ci uita-te inainte spre lucrurile bune din viitor. Lucrurile rele pot fi oportunitati pentru a creste si a invata, a deveni mai puternici.
7.  Nu pot face nimic bun. De ce nu poti fi ca celalalt?
Problema: Acest lucru poate fi spun copilului tau sau unui frate. Care este problema? A compara doua persoane, in primul rand este o absurditate. Oamenii sunt diferiti, cu diferite moduri de a face lucrurile, cu diferite puncte forte si puncte slabe, cu caracteristici umane diferite. Daca am fi toti la fel, am fi niste roboti. In al doilea rand, a spune lucruri negative altei persoane niciodata nu ajuta. Te poate face sa te simti mai bine si mai puternic, dar in realitate dauneaza relatiei, te va face in cele din urma sa te simti rau si va face pe celalalta persoana sa se simta rau de asemenea si sa continuie cu acel comportament negativ. Toti pierd.
Solutia: Gandeste-te la greselile celorlalti ca la o oportunitate sa inveti pe celalalt ceva. Arata-le cum sa face ceva. In al doilea rand, lauda-i pentru atitudinea pozitiva si incurajeaza-i in succesul lor. In ultimul rand, iubeste-i pentru ceea ce sunt si sarbatoreste diferentele.
8. Blog-ul tau este nasol. Este jalnic. Ar trebui sa te opresti din scris deoarece esti un idiot si sper ca nu vei produce ceva niciodata
Problema: Am avut acest comentariu inainte. Se simte minunat. Oricum, sa ne uitam la el din perspectiva persoanei care scrie asta. Cum te poate ajuta un mesaj negativ de genul acesta? Cred ca te face sa te simti bine daca simti ca timpul ti-a fost irosit fara rost. Dar in realitate, cat din timpul tau a fost irosit? Cateva minute? Si a cui e vina? A blogger-ului sau a ta? Sunt multe blog-uri jalnice pe internet – tu ai deci sa intri pe acesta si esti responsabil pentru actiunile tale si consecintele lor. In realitate, a face comentarii negative te tine intr-o stare negativa a mintii si cu siguranta nu ajuta blogger-ul. Si nu este o modalitate buna de a face prieteni.
Solutia: Invata sa oferi solutii constructive in primul rand. Inloc sa spui cuiva ca blog-ul lui e jalnic, ofera cateva sugestii specifice. In al doilea rand, invata sa interactionezi cu oamenii intr-un mod mult mai pozitiv – face pe toti sa se simta mai bine. Si iti poti face prieteni foarte buni in acest fel. Este un lucru bun.

9. Oh da? Si tu esti la fel!
Problema: Daca cineva te insulta sau te infurie intr-un fel, a-i insulta inapoi nu face decat sa te enerveze si pe tine transferand problema la tine. Aceasta persoana poate a avut o zi proasta (sau un an prost) si ti-a spus-o tie pentru un anumit motiv. Daca i-o intorci, o sa ai si tu o zi proasta. Problema lui devine a ta. Nu doar asta, dar acest cerc al insultelor se poate inrautati pana ce da in violenta sau alte consecinte negative – pentru amandoi.
Solutia: Lasa insultele sau comentariile negative ale celorlalti sa alunece pe tine ca pe teflon. Nu lasa ca problemele lor sa devina si alte tale. Defapt, incearca incearca sa le intelegi problema mai bine – de ce ar spune cineva una ca asta? A empatiza un pic nu te face doar sa intelegi ca acel comentariu nu este despre tine, dar te poate face sa te simti si sa reactionezi intr-o maniera pozitiva – si te face sa te simti mai bine in acest proces.
10.  Nu cred ca pot face asta – nu sunt suficient de disciplinat. Poate altadata
Problema: Daca nu te gandesti ca poti face ceva, probabil ca nu vei face. Mai ales in lucrurile mari. Disciplina nu are legatura cu asta – motivatia si concentrarea are totul de-aface cu asta in schimb. Si daca lasi lucruri pe altadata, nu le vei face niciodata. Gandirea negativa ne inhiba de la a realiza orice.
Solutia: Schimba-ti modul de a gandi: poti face asta! Nu iti trebuie disciplina. Gaseste modalitati sa ai succes in ceea ce priveste scopul tau. Daca esuezi, invata din greseli si incearca din nou. Inloc sa amani un scop pentru mai tarziu, incepe acum. Si concentreaza-te pe cate un scop, punandu-ti toate energia pentru el fiind ajutat de ceilalti pe cat se poate. Poti muta muntii cu adevarat daca incepi sa te gandesti pozitiv.

www,opr,ro- articole

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu