duminică, 16 februarie 2014

Tipuri de tulburari de alimentatie

Tulburarile de alimentatie ca anorexia, pica sau bulimia, sunt destul de cunoscute, dar acestea nu sunt singurele legate de mancare sau greutate. Potrivit Listverse preluat de ziare.com, iata cateva astfel de probleme, printre care si cele enumerate mai sus.
1. Ortorexia Aceasta afectiune este caracterizata prin obsesia mancatului sanatos, putand fi confundata cu anorexia. Anorexicii sunt obsedati insa de scaderea in greutate, chiar si daca sunt deja foarte slabi, in timp ce persoanele care sufera de ortorexie simt nevoia de a manca numai alimente sanatoase sau “pure”.
 2. Sindromul Prader-Willi Sindromul Prader-Willi este cauzat de un defect cromozomial. Nu este ereditar si afecteaza ambele sexe si toate rasele. Acesta provoaca o pofta de mancare de nestavilit si, in plus, poate genera si probleme ca deficiente la nivelul abilitatilor motorii, crestere incompleta sau retard mintal. Daca este lasata nesupravegheata, o persoana care sufera de aceasta boala poate manca pana moare. Tratamentul include hormoni de crestere si o alimentatie cu numar limitat de calorii, care trebuie neaparat respectata.
 3. Pica Boala pica este atat o tulburare de alimentatie, cat si o problema care tine de psihiatrie, oamenii care sufera de aceasta simtind nevoia de a manca si ceva ce nu intra in categoria alimentelor, de la mucuri de tigara la vopsea. Suferinzii se pot imbolnavi usor sau chiar muri daca mananca ceva otravitor ori obiecte ascutite.
 4. Bigorexia Adesea considerata a fi opusul anorexiei, bigorexia este singura tulburare din aceasta lista care afecteaza mai multi barbati decat femei. Cei care sufera de aceasta afectiune se antreneaza intensiv, iau suplimente si isi restrictioneaza alimentatia, toate pentru a arata cat mai bine. Insa, oricat de mari ar fi muschii lor si oricat de bine structurat si definit ar fi corpul lor, bigorexicii se simt intotdeauna timizi sau chiar umiliti in a-si arata corpul, considerand mereu ca nu arata suficient de bine.
5. Tulburarea mancatului compulsiv Despre aceasta se crede ca este cea mai comuna tulburare legata de alimentatie, fiind diferita de bulimie. Suferinzii mananca in exces si se simt rusinati de corpurile lor si de obiceiurile lor privitoare la hrana. 6. Sindromul mancatului pe timpul noptii Persoanele care sufera de acest sindrom sunt de regula obeze sau au o obezitate morbida. Dimineata si pe timpul zilei nu mananca mare lucru, iar noaptea consuma peste jumatate din caloriile zilnice. Au adesea insomnii si se trezesc din somn pentru a-si face diverse pofte alimentare.
7. Tulburarea dismorfica corporala Cei care sufera de tulburarea dismorfica corporala sunt convinsi ca au multe defecte, simtindu-se urati in general, grasi, cu un miros urat, cu dinti urati si altele. Cand unul dintre acestia se uita in oglinda vede pur si simplu cu totul altceva decat vad cei din jur. 8. Bulimia nervoasa Bulimia este caracterizata prin alternarea mancatului in exces cu incercarea de a scapa de alimentele ingerate. Iar in acest scop bulimicii nu doar isi induc senzatia de voma, ci se folosesc si de diuretice sau chiar de clisme. Acestia sunt constienti de faptul ca au un comportament anormal, dar sunt in stare sa faca aproape orice pentru a-l ascunde. 9. Anorexia nervoasa Aceasta boala a inceput sa afecteze tinere cu varste din ce in ce mai fragede, existand cazuri si de fete de 8 ani care au fost spitalizate din cauza anorexiei nervoase. Potrivit cercetarilor realizate prin scanari ale creierelor, persoanele in cauza au asa o aversiune fata de mancare incat ajung sa simta o dependenta fata de foame la fel de mare cu cea pe care o simt dependentii de alcool sau droguri fata de obiectele viciului. Daca reusesc sa se trateze, boala poate reveni chiar si dupa ani de pauza.


Sursa articol : http://www.2012en.ro/2012/06/tipuri-de-tulburari-de-alimentatie/ | Magazin Cultural Ştiinţific

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu